Cirkel van invloed en betrokkenheid

Kun je er iets aan doen dat je ongewenst kinderloos bent? Kun je er iets aan doen dat je een miskraam krijgt? NEE is het antwoord. Je hebt er geen schuld aan en helaas ook geen invloed op. Helaas gebeuren deze dingen in het leven. Als trainer van “De 7 eigenschappen van effectief leiderschap” van Stephen Covey is de cirkel van invloed en betrokkenheid mij heel bekend. En ik vind het een fantastische tool om in te zetten in mijn coachtrajecten. Want je hebt dan wel geen invloed op wat je overkomt, zoals een miskraam of onvruchtbaarheid, maar je hebt wel invloed op hoe je daarmee omgaat.

Hoe werkt het?

De cirkel van betrokkenheid (de buitenste cirkel) gaat over alles wat je aandacht vraagt, waar je je mee bezighoudt, wat je ervaart. Hierin zitten de zaken waar je niet direct invloed op kunt uitoefenen. Bijvoorbeeld je onvruchtbaarheid of je miskraam. Je kunt je voorstellen dat wanneer je hier veel tijd doorbrengt jouw gedachten gevoed worden door negatieve emoties en gevoelens. En de dingen waar je wel invloed op hebt krijgen bijna geen aandacht meer en worden daardoor heel klein. Wanneer je hier een lange tijd verblijft zul je merken dat je steeds minder energie hebt en bijvoorbeeld geen zin meer hebt om activiteiten te ondernemen.

De cirkel van invloed bevindt zich in de cirkel van betrokkenheid. In deze cirkel zitten de zaken waar je wel verandering in kunt aanbrengen. Het is in het begin echt niet makkelijk om je gedachten te verzetten en te bekijken waar je wel invloed op hebt. Het vraagt moed van jou om in actie te komen. Begin met kleine stapjes. Je hebt iedere dag weer opnieuw de keuze om te beslissen waar je invloed op wilt hebben. Wist je dat je zelfs invloed kunt uitoefenen op hoe jij je wilt voelen vandaag? Hoe meer tijd je doorbrengt in de cirkel van invloed hoe meer jij de regie weer overneemt over je eigen leven. Je zult merken dat je weer energie gaat krijgen en dat je met een positievere blik naar jezelf en de situatie kunt kijken.

Voorbeelden van kleine stappen die je kunt zetten om de regie weer terug te krijgen:

  • Neem jezelf voor om de dag een wandeling te maken en schrijf na de wandeling op wat het je heeft gebracht
  • Noteer iedere dag drie dingen waar je dankbaar voor bent
  • Kies er vandaag voor om extra lief te zijn voor jezelf

Wil je jezelf trainen hoe je meer tijd kunt doorbrengen in de cirkel van invloed? Bekijk dan eens welke activiteiten je gedurende een dag voorbij ziet komen bij jezelf. Welke acties, frustraties, ervaringen en reacties maak je mee? Schrijf deze dan allemaal op.

Stel je jezelf dan de volgende vragen:

  • Op welke punten van de lijst heb ik invloed?
  • Bij welke punten voel ik mij betrokken?
  • Waar richt ik de meeste aandacht op, de cirkel van betrokkenheid of de cirkel van invloed?
  • En wat staat mij te doen? Welke keuze ga ik maken?

Het begint allemaal bij het bewust zijn van de keuzes die je maakt. Er is hierin geen goed en geen fout, jij bent uiteindelijk degene die kiest, het is jouw leven. Make it count!

Wanneer je meer wilt weten over hoe je de cirkel van invloed en de cirkel van betrokkenheid kunt inzetten in jouw specifieke situatie? Stuur mij dan een DM, een e-mail naar info@praktijkmoed.nl of een appje naar 06-81164575, dan neem ik contact met je op.

Liefs Nicolien