Wat is systemisch werk nou eigenlijk? 

Allereerst is het goed om te weten dat iedereen behoort tot 1 of meerdere systemen. Het meest bekende systeem voor een mens is zijn ‘systeem van herkomst’, ook wel familiesysteem genoemd. We weten namelijk dat ieder mens een natuurlijke vader en moeder heeft. Mogelijk zijn er nog broers, zusters, ooms en tantes en zo verder. Vader en moeder hebben ook beide weer een vader en moeder. En op deze manier vormt zich een compleet systeem van een familie. 

Maar er zijn ook andere systemen waar je toe kan behoren. Bijvoorbeeld aan de organisatie waar je voor werkt. Of misschien ben je wel lid van een club of vereniging waar je je hobby uitoefent. Het zijn allemaal voorbeelden van systemen waar je als mens deel van uit kunt maken. Het kan interessant zijn om eens voor jezelf te onderzoeken tot welke systemen jij allemaal behoort. 

Nog een stukje dieper

Bij een opstelling maken we relaties en dynamieken tussen familieleden die niet direct zichtbaar zijn, zichtbaar. Het is als het ware een ruimtelijke weergave van het familiesysteem. Het ontstaan van onze overtuigingen, gedrag en patronen vindt plaatst in het systeem van herkomst waarin je bent opgegroeid. Deze patronen kunnen helpend en bekrachtigend zijn en aan de andere kant ook beperkend en belemmerend. Vaak zonder zichzelf daarvan bewust zijn worden patronen herhaald en herhaald, uit onbewuste loyaliteit naar het systeem toe. Ze komen dan in de huidige systemen, zoals relaties en werk weer naar voren. Het doel van een opstelling is om deze onbewuste dynamieken inzichtelijk te maken. Door herkenning van de dynamieken is verandering mogelijk. Het systeem van herstellen wat niet in evenwicht was en weer in evenwicht komen door het vinden van een gezonde plek voor alle familieleden. 

Tot het familiesysteem horen het huidige gezin met partner en kinderen, inclusief de vroeg gestorven kinderen, miskramen en geaborteerde kinderen. Ook vroegere partners horen erbij. Verder horen broers, zussen (ook degenen) die als kind overleden zijn, ouders en hun vroegere partners en grootouders tot het familiesysteem. 

Omdat iedereen mag worden ingesloten in het systeem, ook de vroeg geboren kinderen, miskramen en geaborteerde kinderen gebruik ik de familie-opstelling graag in mijn praktijk. Tijdens de begeleiding “krachtig herstellen van je miskraam” en in het MOED! programma, bij ongewenste kinderloosheid, kan een familieopstelling, in de vorm van een tafelopstelling met de houten poppetjes, altijd een onderdeel zijn. Iedereen heeft recht op zijn of haar plek, en ieder kind doet ertoe. 

Hoe ga ik te werk?

Ik start de sessie met een korte meditatie zodat we beide helemaal in het hier en nu kunnen zijn. Ik vraag je om tijdens de meditatie al verbinding te maken met de vraag die je hebt, de belemmering waar je tegenaan loopt of het probleem dat je ervaart. Na de meditatie hebben we een kort gesprekje over het door jou gekozen thema. Hierna ga je de poppetjes kiezen die staan voor jouw familieleden, ongeboren kinderen etc. die we gaan opstellen. Vervolgens stel ik je aantal vragen en kan het zijn dat ik je vraag om een verandering aan te brengen in het systeem. Een verandering levert vaak nieuwe inzichten en ervaringen op. Het mooie is dat werken met een opstelling voorbij het denken gaat. Het is moeilijk om het met je hoofd allemaal te kunnen bevatten. Je mag je helemaal overgeven aan wat er ontstaat in de opstelling, je hoeft het niet direct te snappen.  Gevoelens en emoties worden zichtbaar. Gevoelens en emoties die er niet mochten zijn hebben zich vastgezet in ons fysieke systeem op celniveau. In een opstelling worden deze gevoelens en emoties doorvoeld en doorleeft, ze mogen er zijn en daardoor lossen ze op en verdwijnen ze. Dit merk je door een verschuiving of verandering in de energie. Er komt rust en ruimte in de lijf, je hoofd en je hart. 

Bron: Ja tegen Nu (workshop tafelopstellingen in een dag, diploma 2019)