4 tips om je medewerker, die te maken krijgt met verlies van een zwangerschap, goed te kunnen ondersteunen.
1.      Neem het verlies van de zwangerschap, dat je medewerker meemaakt, serieus.

Het termijn van de zwangerschap doet er niet toe. Het verdriet wordt niet bepaald door het aantal weken zwangerschap. Maar door de intensiteit van het verlangen naar een kindje. Vraag ook niet naar hoe ver iemand in de zwangerschap was. Maar vraag hoe het nu met de medewerker gaat. Vraag haar wat ze nu nodig heeft.

2.      Vergeet de partner niet.

Dit is een valkuil waar veel mensen intrappen. De vrouw maakt fysiek het verlies door, maar de partner verliest ook het kindje. De partner ervaart net zo goed verdriet van het verlies. Ook hiervoor geldt vraag ernaar. Als je medewerker zijn verhaal wilt delen, ben dan volledig aanwezig en luister zonder oordeel.

3.      Verwijs door naar specialistische begeleiding.

Er zijn steeds meer specialisten die begeleiding aanbieden na verlies van een kindje tijdens de zwangerschap. Je kunt de medewerker bijvoorbeeld vragen of er behoefte is aan meer ondersteuning. Als ze het fijn vindt om met iemand in gesprek te gaan, kun je haar doorverwijzen naar de website van miskraambegeleiding Nederland voor een erkende en gecertificeerde coach waar zij een goed gevoel bij heeft. Zelf heb ik ook een plekje op deze lijst. Je kunt direct al benoemen dat je als werkgever bereidt ben om de kosten of een deel van de kosten te vergoeden.
Als werkgever kun je deze kosten boeken onder arbo gerelateerde kosten of persoonlijke ontwikkeling. En je helpt de medewerker hier enorm mee.

4.      Onderzoek met je HR-afdeling of jullie als organisatie kaders willen stellen voor hoe om te gaan met werknemers die te maken krijgen met verlies van een kindje tijdens de zwangerschap.

Kaders geven richting en concrete handvatten om leidinggevenden te ondersteunen wanneer hun medewerker hiermee te maken krijgt. Ik verwijs je graag door naar het artikel: Aan het werk na een miskraam
Kun je hier ondersteuning bij gebruiken, dan help ik je graag verder. Als ervaren HR-businesspartner, trainer, specialist op gebied van verlies & onvervulde kinderwens en ervaringsdeskundige benader ik dit thema van verschillende kanten.

Het is zo goed en fijn dat er steeds meer gesproken wordt over het verlies van een kindje tijdens de zwangerschap. We hoeven het niet meer weg te stoppen, het is er, het bestaat, het mag er zijn.

En hoe fijn dat je als werkgever hierin iets kunt betekenen voor je medewerker. Door de juiste vragen te stellen, niet te oordelen, door ze door te verwijzen naar specialistische hulp, door mee te leven en kaders te stellen die passen bij jouw organisatie.

Nicolien Scholten
Praktijk MOED!
Leiden